Kivi smanjuje rizik od grušanja krvi

Datum objave: 14. 09. 2004.

Svakodnevna konzumacija dva do tri kivija značajno smanjuje rizik od grušanja krvi te smanjuje razinu masnoća u krvi. Štoviše, kivi bi u zaštiti srca mogao djelovati jednako efikasno kao aspirin..
Studija provedena na Sveučilištu u Oslu pokazala je da dnevna konzumacija dva – tri kivija tijekom 28 dana kod dobrovoljaca značajno smanjuje agregaciju platela, posljedica čega je stvaranje krvnih ugrušaka, te smanjuje razinu triglicerida u plazmi za 15% u odnosu na kontrolnu skupinu. Ovo djelovanje slično je onomu koje polučuje aspirin kojega liječnici nerijetko propisuju u svrhu prevencije srčanog ili moždanog udara.
Istraživači iz Osla nisu sigurni točno koje komponente kivija su zaslužne za ovakvo njegovo blagotvorno djelovanje. Autor sugerira da bi polifenolne komponente kivija osim antioksidativnog mogle imati i protutrobotičko djelovanje.
Kivi je jedno od nutrijentima najbogatijeg voća, sadrži više vitamina i minerala od 27 najčešće konzumiranih vrsta voća.

Izvor: Platelets August 2004(vol 15, no 5, pp287-292)

Pošalji prijatelju na email

Komentari