Kineze ne brine GM

Datum objave: 16. 06. 2006.

Brojna istraživanja pokazuju da potrošači sve više negoduju protiv upotrebe GM hrane, međutim, razlike su od zemlje do zemlje vrlo velike.., npr. Europljani i Japanci puno teže prihvaćaju GM hranu nego SAD i zemlje u razvoju.
Kakav stav imaju Kinezi pokazuje istraživanje objavljeno u novom broju časopisa Appetite . Provedeno je ispitivanje potrošača u 11 gradova u 5 provincija istočne Kine. Rezultati su pokazali da je 2/3 urbanih Kineza upoznato s GM hranom iako su njihova znanja o biotehnologiji oskudna.
U usporedbi s drugim zemljama, Kinezi puno lakše prihvaćaju GM hranu. Potrošači su naveli cijenu i informacije o GM proizvodima kao najznačajnije čimbenike pri formiranju stava o ovakvoj hrani.
Izvor: Jikun Huanga, Huanguang Qiua, Junfei Baia and Carl Prayb (2006) Awareness, acceptance of and willingness to buy genetically modified foods in Urban China. Appetite Volume 46, Issue 2

Pošalji prijatelju na email

Komentari