Datum objave: 20. 04. 2015.

Poznato je da konzumacija kikirikija može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, a novo istraživanje pokazalo je da blagotvoran utjecaj na zdravlje srca kikiriki barem djelomično može zahvaliti svojem povoljnom učinku na zdravlje krvnih žila.

U istraživanju je sudjelovalo 15 muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom koji su nasumičnim odabirom bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina trebala je konzumirati obrok bogat mastima koji je sadržavao 85 g mljevenog kikirikija, dok je druga dobila obrok koji nije sadržavao kikiriki, ali je po energetskom udjelu te udjelu masti i nekih mikronutrijenata bio istovjetan obroku s kikirikijem.

Nakon obroka, ispitanicima je metodom mjerenja dilatacije brahijalne arterije posredovane protokom (FMD), određena funkcija krvnih žila.

Inače, konzumaciju obroka s visokim udjelom masti često prati kratkotrajno smanjenje funkcije krvnih žila, odnosno, smanjenje FMD-a, a ovo je primijećeno i u kontrolnoj skupini koja je jela visokomasni obrok bez kikirikija – zapaženo je smanjenje FMD-a za 1,2 %. S druge strane, smanjenje vaskularne funkcije nije primijećeno kod skupine koja je jela obrok koji je sadržavao kikiriki.

Izvor: ASN Scientific Sessions at Experimental Biology 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari