Datum objave: 09. 10. 2013.

Studija objavljena u časopisu Breast Cancer Research and Treatment istraživala je utjecaj pojedinih namirnica na prevenciju karcinoma dojki. Ovo je prva studija ovakvog karaktera koja je pratila prehrambene navike djevojki tijekom adolescencije te potencijalan razvoj karcinoma dojki u kasnijoj dobi.

Znanstvenici su temeljili rezultate na upitniku o učestalosti konzumacije hrane 9000 američkih srednjoškolki sakupljenih od 1996. do 2001. te praćenih od 2005. do 2010.godine.

Rezultati istraživanja pokazala su da konzumacija kikiriki maslaca ili orašastih plodova 2 ili više puta tjedno smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke za 39 % u odnosu na djevojke koje nikada nisu konzumirale navedeno. Studija je ukazala i na povezanost konzumacije leguminoza sa smanjenim rizikom od karcinoma dojke, no, potrebna su još dodatna istraživanja kako bi imali čvrste dokaze o njihovom utjecaju po zdravlje.

Autori studije preporučaju konzumaciju kirkiriki maslaca te orašastih plodova u žena, a ne junk fooda ili gaziranih pića kao dodatan poticaj smanjenju stope pretilih osoba.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari