Vitaminoteka

Datum objave: 04. 02. 2020.

Prema novom istraživanju, ketonski napitci možda mogu dovesti osobe s dijabetesom i predijabetesom u pseudo-ketogeno stanje koje pomaže u kontroli razine šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 bolest je kod koje tijelo nije u stanju kontrolirati razinu šećera u krvi zbog poremećaja u funkcioniranju hormona inzulina. Iako se bolest može kontrolirati lijekovima ili inzulinom, mnogi pacijenti traže opcije koje su manje invazivne ili za koje nije potrebno svakodnevno uzimanje tableta.

Ketonski dodaci prehrani su plodno tlo za istraživanje dijabetesa tipa 2 jer su ketoni prirodni izvor goriva u tijelu kada je u stanju ketoze, odnosno metabolički nusprodukti konzumiranja ketogene prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata. Budući da su ketonski napitci novi na tržištu, vrlo je malo istraživanja o tome kako mogu utjecati na metabolizam, a ova studija je među prvima u kojoj se proučavala njihova uporaba kod osoba koje nisu sportaši, ističu znanstvenici.

Postoje značajni dokazi kako je ketogena prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata vrlo učinkovita u kontroli razine šećera u krvi, pa čak i poboljšanju stanja pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2. U ovoj studiji istraživači su željeli saznati što će se dogoditi ako se umjetni ketoni daju osobama koje su pretile te imaju rizik za pojavu dijabetesa tipa 2, ali nisu podvrgnute posebnom režimu prehrane.

U studiju je uključeno 15 osoba koje su konzumirale ketonski napitak nakon noćnog gladovanja. Nakon 30 minuta, od njih je zatraženo da popiju tekućinu koja sadrži 75 grama šećera te su uzeti uzorci krvi.

Rezultati su pokazali da je, u usporedbi s kontrolnim pićem, ketonski napitak doveo do smanjenja vrijednosti površine ispod krivulje za 11% kod glukoze, 21% kod neesterificiranih masnih kiselina te u slučaju glukagonu sličnih peptida-1 za 31%, dok je kod glukagona, koji u jetri potiče razgradnju glikogena na glukozu, porasla za 11%. Nisu primijećene razlike u vrijednosti površina ispod krivulje kod triglicerida, C-peptida i inzulina nakon konzumacije ketonskog napitka, ali se prosječni arterijski krvni tlak snizio te se povećao rad srca.

Rezultati pokazuju da je ketonski napitak sudionike doveo u svojevrsno pseudo-ketogeno stanje, u kojem su mogli bolje kontrolirati razinu šećera u krvi bez promjene razine inzulina. To pokazuje da ispitivani napitci mogu biti vrijedan alat za one koji boluju od dijabetesa tipa 2, dodaju istraživači.

Međutim, ističu kako ketonski dodaci prehrani nisu čarobni lijek u upravljanju bolešću. Napominju kako postoje brojni problemi koji se još uvijek moraju riješiti, uključujući činjenicu da još uvijek ne znaju koji su dugoročni učinci konzumacije ketona. Također, važno je napomenuti i da sam napitak ima nepoželjan okus. Međutim, za pacijente koji nisu u stanju slijediti strogu i zahtjevnu ketogenu prehranu ili za one koji traže novi način kontrole šećera u krvi, ovo je možda nova strategija pomoći u upravljanju dijabetesom tipa 2. 

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari