Maja Biličić

Datum objave: 17. 07. 2018.

Znanstvenici su otkrili specifičnu bakteriju koja se u crijevima stvara zbog ketogene dijete, a igra vrlo važnu ulogu u sprječavanju epileptičnih napadaja djece koja ne reagiraju na lijekove.

Donesena je pretpostavka da se sastav crijevne mikrobiote mijenja uslijed ketogene dijete te da tako izmijenjena može biti vrlo važna pri sprječavanju epileptičnih napadaja. Znanstvenici su stoga proveli istraživanje kako bi potvrdili svoju pretpostavku te ustanovili na koji način mikrobiota djeluje na napadaje.

Istraživanje na miševima je pokazalo da ketogena dijeta dovodi do promjena u crijevnoj mikrobioti već unutar četiri dana, a smanjila se i učestalost epileptičnih napadaja.

Kako bi utvrdili je li mikrobiota zaslužna za sprječavanje epileptičnih napadaja, znanstvenici su analizirali utjecaj ketogene dijete na dvije vrste miševa – jednu uzgajanu u sterilnom laboratoriju bez doticaja s mikrobima i drugu kojoj su dali antibiotike kako bi uništili crijevnu mikrobiotu.

U oba su slučaja znanstvenici uočili da ketogena dijeta ne pomaže u sprječavanju epileptičnih napadaja, što upućuje na to da je crijevna mikrobiota itekako zaslužna za smanjenje njihove učestalosti.

Nadalje, utvrdili su točan redoslijed nukleotida u DNK crijevne mikrobiote kako bi otkrili koje su bakterije prisutne nakon ketogene dijete i u kojem broju. Identificirali su dvije vrste bakterija – Akkermansia muciniphila i Parabacteroides. Davanjem ovih bakterija miševima bez crijevne mikrobiote smanjila se učestalost epileptičnih napadaja, no samo ako su bile prisutne obje bakterije, a ne svaka pojedinačno.

Podaci dobiveni ovim istraživanjem obećavajući su, no znanstvenici zahtijevaju daljnja istraživanja kako bi ustanovili može li se ovo ispitivanje provesti i na ljudima te hoće li biti jednako djelotvorno.

Izvor: Cell

Pošalji prijatelju na email

Komentari