Ela Lučić

Datum objave: 19. 10. 2020.

Trenutni trendovi u sportskoj prehrani sve više se temelje na smanjenju unosa ugljikohidrata, a ketogena prehrana postaje vrlo popularan pristup poboljšanju tjelesne spremnosti.

Što čini ovu vrstu prehrane privlačnom je postizanje ketogenog stanja koje omogućava sportašu oslanjanje na uskladištene masti kao izvor energije, zbog povećane sposobnosti sagorijevanja masti. To štedi ograničene zalihe glikogena u mišićima, smanjujući potrebu za unosom ugljikohidrata tijekom natjecanja. Prema trenutnim definicijama, unos ugljikohidrata u rasponu od 50 do 150 g dnevno može se opisati kao neketogeni režim prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata. Ketogena prehrana najčešće se definira dnevnim unosom ugljikohidrata manjim od 50 g dnevno ili opskrbom energijom iz ugljikohidrata do 10% ukupnog unosa energije. U cikličkoj ketogenoj prehrani izmjenjuju se razdoblja ketogene prehrane s razdobljima visokog unosa ugljikohidrata. U razdoblju prehrane bogate ugljikohidratima odvija se punjenje zaliha mišićnog glikogena u svrhu očuvanja kvalitete sportske izvedbe.

Kako bi usporedili učinak cikličke ketogene prehrane s ograničenim energetskim unosom u odnosu na nutritivno uravnoteženu prehranu na tjelesnu građu, mišićnu snagu i izvedbu vježbi izdržljivosti, znanstvenici su proveli osmotjednu randomiziranu kontrolnu studiju na zdravim mladim muškarcima podvrgnutim redovitim treninzima izdržljivosti i aerobnim treninzima. Pretpostavili su kako bi ciklička ketogena prehrana mogla biti učinkovitija u poticanju gubitka masnog tkiva u usporedbi s uravnoteženom prehranom, zadržavajući pritom kvalitetu aerobne izvedbe.

Rezultati su pokazali kako i energetski ograničena ketogena prehrana i nutritivno uravnotežena prehrana dovode do značajnog gubitka kilograma.

Međutim, tjelesna masa izgubljena uravnoteženom prehranom bila je posljedica gubitka masti, za razliku od ketogene prehrane, pri kojoj je smanjenje tjelesne mase bila posljedica kombinacije smanjenja udjela tjelesne masti, vode i blagog, ali značajnog pada nemasne mase tijela.

Blago smanjenje nemasne mase tijela nije umanjilo parametre snage u usporedbi s osnovnim vrijednostima. Također je primijećeno poboljšanje izvedbi izdržljivosti u skupini koja je slijedila uravnoteženu prehranu, u usporedbi s malim ili nikakvim poboljšanjem u skupini koja je slijedila cikličku ketogenu prehranu.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari