Pakiranja određenih prehrambenih proizvoda, primjerice, kokica koje se pripravljaju u mikrovalnoj pećnici, su toksična. Jedete li namirnice pakirane u takva pakiranja, u svoj organizam unosite i toksine prisutne u pakiranju. Istraživači Sveučilišta u Torontu pokazali su da ove vrste toksina pridonose ukupnoj kemijskoj kontaminaciji u krvi.
Perfluorirane karboksilne kiseline (PFCA) su produkti razgradnje kemikalija koje se koriste u raznim omotima, vrećicama i sličnim pakiranjima hrane, pa čak i na kuhinjskom posuđu. Ove vrste kiselina, od kojih je najpoznatija perfluorooktanoična kiselina (PFOA) nađene su u krvi ljudi širom svijeta.
Istraživači su pretpostavili da je glavni izvor ljudskoj izloženošću PFCA-u, konzumacija i metabolizam estera polifluoralkil fosfata (PAPa) koji se nerijetko aplicira na omotima, vrećicama i drugim pakiranjima namirnica. U studiji su laboratorijske miševe tijekom tri tjedna izložili djelovanju PAPa te pratili koncentraciju njihovih metabolita u krvi.
Uočeno je da su koncentracije PFOA nastale metabolizmom PAPa značajne te su autori zaključili da bi metabolizam PAPa mogao biti glavni izvor ljudskoj izloženosti PFOA i ostalih PFCA.
Autori naglašavaju da su svojom studijom jasno pokazali da uporaba PAPa u omotima, pakiranjima i vrećicama koji su u izravnom kontaktu s hranom utječu na ljudsku izloženost toksinima PFCA, uključujući i PFOA.
Izvor: University of Toronto