Kefir pomaže kod nepodnošenja laktoze

Datum objave: 29. 09. 2006.

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji sadrži kulture mikroorganizama različite od onih u jogurtu.

Cilj istraživanja objavljenog u ''Journal of the American Dietetic Association'' bio je odrediti poboljšava li kefir probavu laktoze u odraslih osoba koje ne podnose laktozu. Petnaest ispitanika je pored test-obroka s 20 g laktoze dobilo običan kefir i kefir s okusom maline te običan jogurt i jogurt s okusom maline.

Rezultati su pokazali da kefir poboljšava probavu i toleranciju laktoze pa se preporuča osobama s laktoza intolerancijom. Dodatna istraživanja su potrebna da bi se objasnili mehanizmi djelovanja kefira te da bi se odredilo da li različite vrste kefira dobivene različitim starter kulturama imaju sličan utjecaj na probavu laktoze.

Pošalji prijatelju na email

Komentari