Kava umjesto voća i povrća

Datum objave: 18. 04. 2006.

Ovaj crni napitak ne samo što razbuđuje već je za prosječnog Amerikanca najvažniji prehrambeni izvor antioksidansa, rečeno je na nedavno održanom godišnjem sastanku Američkog društva kemičara u Washingtonu..
Naravno, previše kave uzrokuje razdražljivost i čak povisuje razinu kolesterola, pa s kavom treba umjereno.
Autor ovog istraživanja je profesor Vinson sa Sveučilišta Scranton. On i njegovi suradnici su izmjerili udjel antioksidansa u više od 100 različitih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, začine, biljna ulja i napitke. Zatim su uzeli u obzir uobičajenu potrošnju svake analizirane namirnice i izračunali doprinos svake u ukupnom unosu antioksidansa.
Zaključili su da prosječna odrasla osoba kavom unese 1299 mg antioksidansa (prosječni Amerikanac dnevno popije 1,64 šalica kave). Na drugom mjestu je čaj s 294 mg, slijede banane (76 mg), grah (72 mg) i kukuruz (48 mg). Ovi rezultati naravno ne znače da je kava zamjena za voće i povrće! Datulje, brusnica i crno grožđe su npr. antioksidansima najbogatije voće.

Pošalji prijatelju na email

Komentari