Vitaminoteka

Datum objave: 06. 11. 2013.

Studija objavljena u časopisu Clinical Gastronenterology and Hepatology, meta-analizom 16 studija tijekom 6 godina, ispitivala je stvaran utjecaj unosa kave na jetru.

Rezultati su pokazali da svakodnevnim unosom kave se smanjuje opći rizik od karcinoma jetre za 40 %, a unosom više od 3 šalice dnevno čak 50 %. Nadalje, potvrđeni su povoljni utjecaji konzumacije kave na sveukupno zdravlje. Ispitujući poveznicu unosa kave i najčešćeg karcinoma jetre, hepatocelularnog karcinoma (HCC), znanstvenici nisu uočili značajnu povezanost između unosa kave i karcinoma. Jedno od potencijalnih objašnjenja leži u činjenici da oboljeli od HCC-a smanjeno unose kavu zbog čega vjerovatno i nije uočena poveznica.

Unos kave se pokazao povoljan i za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, karcinoma prostate te utječe na produljenje životnog vijeka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč, kava,

Komentari