Datum objave: 02. 06. 2015.

Prema novoj analizi objavljenoj u časopisu PLOS ONE, dvije do tri šalice kave dnevno mogle bi znatno smanjiti rizik od erektilne disfunkcije.

U analizi su korišteni podaci prikupljeni u jednom opsežnom američkom javnozdravstvenom istraživanju koje je obuhvatilo 3 724 muškaraca starijih od 20 godina. Unos kofeina bio im je procijenjen iz prikupljenih podataka o prehrambenim navikama, a erektilna funkcija iz upitnika o zdravstvenom stanju.

Rezultati su pokazali da su muškarci koji su unosili 95-170 mg kofeina dnevno, u usporedbi s onima koji su unosili 0-7 mg, imali 42 % niži rizik od erektilne disfunkcije. Ispitanici koji su svakodnevno unosili 170-303 mg kofeina, pokazali su 39 % niži rizik od poremećaja erekcije.

Viši unos kofeina pokazao se povezanim i sa smanjenjem rizika kod muškaraca s viškom kilograma i hipertenzijom, no ne i kod muškaraca s dijabetesom. Ovo niti ne čudi s obzirom da je od svih navedenih rizičnih čimbenika, dijabetes najčvršće povezan s erektilnom disfunkcijom.

Količina kofeina koju su unosili ispitanici sa sniženim rizikom od erekcijskog poremećaja, bila bi ekvivalentna unosu 2-3 šalice kave dnevno.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari