Datum objave: 07. 04. 2011.

Istraživači sa Sveučilišta Guelph otkrili su da ne samo da šećer u krvi zdravih osoba naglo raste nakon konzumacije punomasnog obroka, već i da se taj rast udvostručuje ukoliko se takav obrok zalije kavom.

Ova studija, objavljena u časopisu Journal of Nutrition, prva je studija koja je istraživala utjecaj zasićenih masnoća te kave (s kofeinom) na razinu šećera u krvi koristeći pri tome novi masni koktel koji sadrži isključivo lipide. Ovaj specijalno dizajnirani napitak omogućio je istraživačima točno oponašajanje stanja organizma nakon unosa masti.

Za potrebe studije, zdrave osobe popile su gram napitka po kilogramu tjelesne mase. Šest sati potom, dobili su obrok koji se sastojao od slatkog napitka. Obično, kada unosimo šećer, organizam stvara inzulin koji šećer odvodi do mišića. No, istraživači su otkrili da masni obrok utječe na tjelesnu sposobnost „čišćenja“ šećera iz krvi. Razine šećera u krvi kod sudionika studije bile su 32% više nakon unosa masnog obroka nego kad masni obrok nisu primili.

Istraživači su testirali i utjecaj kave u kombinaciji s masnim obrokom, na razinu šećera u krvi. Razina šećera nakon unosa kave i masnog obroka bila je 65% viša nego razina šećera u slučaju kada sudionici nisu konzumirali kavu s masnim obrokom.
Uočeno je također da je unos masnog obroka „otupio“ hormone koji gušterači signaliziraju otpuštanje inzulina.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: junk food,

Komentari