Kava može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Datum objave: 01. 01. 2005.

Rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u Harwardu pokazuje da bi dugoročna konzumacija kave mogla imati povoljan učinak na smanjenje dijabetesa tipa 2..

U istraživanju je sudjelovalo 125 000 sudionika, od čega približno 30 % muškaraca i 70 % žena. Na početku istraživanja niti jedan sudionik nije imao dijabetes, rak ili bilo kakvu kardiovaskularnu bolest. U razdoblju kroz 12-18 godina praćene su njihove prehrambene i životne navike te učestalost pijenja kave. U ispitivanom razdoblju zamijećena su 1333 nova slučaja dijabetesa tipa 2 u muškaraca i 4085 slučaja u žena.
Istraživanjem je utvrđeno da kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 te da je to smanjenje neovisno o dobi sudionika, njihovoj pretilosti i drugim životnim čimbenicima koji inače povećavaju rizik. Sudionici koji su pili više od 6 šalica kave dnevno smanjili su rizik od pojave dijabetesa za 50 % u muškaraca i 30 % u žena. Dekofeinizirana kava pokazala je isti učinak, ali manjeg intenziteta.

Pozitivan učinak kave na smanjenje rizika od dijabetesa i poboljšana osjetljivost na inzulin možda se može pripisati drugim sastojcima kave poput antioksidansima (npr. klorogenična kiselina) ili magneziju, međutim ništa još nije u potpunosti potvrđeno i razjašnjeno jer su potrebna daljnja istraživanja.
Stoga nije uputno slijepo protumačiti ovu vijest i povećati unos kave kako bi se smanjio rizik od pojave dijabetesa.
Izvor: Annals of Internal Medicine, January 2004; vol 140.

Pošalji prijatelju na email

Komentari