Datum objave: 18. 01. 2016.

Poznato je da unos 3-9 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase jedan sat prije vježbanja potencijalno poboljšava izdržljivost. Iako ovu dozu kofeina mogu osigurati otprilike 2-5 šalica kave, mnogi stručnjaci sportske prehrane preporučuju unos kofeina u pročišćenom obliku – u tabletama.

Međutim, razlog zbog kojeg se u svrhu povećanja izdržljivosti ne preferira unos kofeina kavom, nije u potpunosti poznat. Budući da kava uz kofein sadrži i brojne druge tvari, smatra se da one možda blokiraju učinak kofeina ili imaju izravan negativan utjecaj na sportsku izvedbu, no navedeni učinci još nisu potvrđeni. Stoga je skupina američkih stručnjaka odlučila podrobno pretražiti literaturu u potrazi za prikladnim studijama.

Autori su tako pronašli devet relevantnih studija te su primijetili da je u njih pet kava pokazala znatan utjecaj na poboljšanje izvedbe ispitanika. Ponovna analiza podataka prikupljenih u studijama pokazala je da 3-7 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase u prosjeku povećava izdržljivost za 24 %. Također, primijećeno je i 3 %-tno poboljšanje u tzv. natjecanjima u kronometru, odnosno natjecanjima „protiv sata“, u kojima se pokušava postići što veća brzina.

Iako su literaturni podaci trenutno oskudni, autori su napomenuli kako se nadaju da će možda njihova analiza potaknuti stručnjake na nove studije. Za sada se čini da kava može pružiti slične koristi kao i tablete kofeina, barem u nekim slučajevima.

Izvor: International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari