Datum objave: 16. 12. 2009.

Osobe koje redovito piju kavu ili čaj imaju manji rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2, sugeriraju rezultati objavljeni u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

Australski istraživači s University of Sydney napominju kako se zaštitni učinak ne temelji na kofeinu jer je upravo kava bez kofeina imala najizraženiji utjecaj na prevenciju dijabetesa tipa 2.

Po njihovom mišljenju, ključan utjecaj imaju antioksidansi prisutni u ovim napicima.

Novi su nalazi utemeljeni na analizi 18 ranije provedenih studija u kojima je sudjelovalo 500000 ispitanika.

Pokazalo se kako je dnevna konzumacija 3-4 šalice čaja ili kave povezana s najmanje 20% manjim izgledima za dijabetes tipa 2.

Svaka dodatna šalica kave ili čaja je rizik za dijabetes tipa 2 smanjivala za dodatnih 7%.

Dijabetes tipa 2 se najčešće javlja oko 40. godine života.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, dijabetes,

Komentari