Datum objave: 24. 12. 2009.

Novo australsko istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sydneyu pokazalo je kako svakodnevna konzumacija nekoliko (poželjno 5) šalica kave i/ili čaja može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za čak 25%.

Ispitanici su konzumirali standardnu kavu, dekofeiniziranu kavu i čaj, a pozitivan učinak na prevenciju dijabetesa i optimiziranje zdravlja jetre pokazala su sva tri napitka, iz čega je zaključeno kako kofein nije jedini pozitivac u toj priči. Bioaktivna svojstva pripisuju se također i magneziju, antioksidansima lignanima te klorogenoj kiselini.

S obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa, a i na užurbani način života za koji „nikad dovoljno energije“, kultura pijenja kave mogla bi ujediniti ugodno s korisnim te - osim energije, poleta i arome – organizmu osigurati i niz pozitivnih učinaka na zdravlje.

Izvor: Archives of Internal Medicine , Volume 169, December 2009

Pošalji prijatelju na email

Komentari