Šalica crne kave dnevno može oslabiti oksidativna oštećenja DNA za nešto više od 12%, ako je suditi prema rezultatima nove, "pan-europske" studije.
Istraživači sa Sveučilišta u Beču i u Beogradu su uvjereni kako je reducirano stvaranje produkata oksidativnog stresa ovisno o promjenama u energetskom unosu / metabolizmu. Kako je metabolizam glukoze jedan od glavnih metaboličkih puteva, višak supstrata tj. povišene razine glukoze u krvi može dovesti do energetskog disbalansa.
Već otprije uočen efekt crne kave na smanjenu apsorpciju šećera iz probavnog sustava u krvotok, čini se da je posljedica utjecaja određenih komponenata iz zrna kave. Ta bioaktivna komponenta jesu klorogene kiseline, a spadaju u obitelj polifenola.
Osiguravajući 350 mg polifenola u jednoj šalici crne kave, taj napitak postaje jednim od najbogatijih prirodnih izvora polifenola u zapadnjačkoj prehrani.
Istraživanje provedeno na četrdesetak ispitanika koji su tijekom pet dana pili po 500 mL crne kave, pokazalo je signifikantan pad markera DNA-oštećenja.
Izvor: Mutation Research / Fundamental and molecular mechanism of mutagenesis