Datum objave: 14. 01. 2013.

Istraživači University of Singapore te Ministarstva zdravlja u Singapuru na sastanku IOF Regionals Asia-Pacific Osteoporosis Meeting , objavili su rezultate kohortne, prospektivne studije koja je istraživala povezanost karotenoida, indeksa tjelesne mase te frakture kuka.

Studija je provedena na 63,257 ispitanika (muškaraca i žena), u dobi od 45 godina od 1993. do 2010.godine. Ispitivala se povezanost unosa antioksidansa u obliku karotenoida i pojavnost frakture kuka. Rezultati su ukazali da starije osobe nižeg indeksa tjelesne mase (< 20kg/m2) imaju veći rizik od frakture kuka nego starije osobe višeg indeksa tjelesne mase. Nadalje,uspoređujući spolove, muškarci s niskim indeksom tjelesne mase imaju viši rizik od frakture kuka nego žene s jednako niskim indeksom tjelesne mase.

Također, rezultati su pokazali da se povećanjem unosa voća i povrća, posebice β-karotena, smanjio rizik od frakture kuka kod muškaraca s niskim indeksom tjelesne mase. Smanjeni rizik od frakture kuka žena s višim ili nižim indeksom tjelesne mase nije primijećen.

Autori studije su naglasili da je potrebno provesti dodatna klinička ispitivanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari