Maja Biličić

Datum objave: 30. 08. 2018.

Analiza većeg broja studija otkrila je da prehrana utječe na rizik od pojave ili napretka degeneracije makule izazvane starenjem.

Sistematskom analizom 18 studija utvrđena je povezanost mediteranske prehrane s umanjenim napretkom degeneracije makule, orijentalna prehrana bogata povrćem, mahunarkama, voćem, cjelovitim žitaricama i plodovima mora dovela je do sveukupnog smanjenja rizika od spomenute bolesti, a zapadna prehrana bogata crvenim i prerađenim mesom, punomasnim mliječnim proizvodima te prženom hranom, jajima i rafiniranim žitaricama utjecala je na povećanje rizika od degeneracije makule.

Znanstvenici zaključuju da visok unos povrća bogatog karotenoidima i omega-3 masnim kiselinama iz ribe smanjuju rizik od degeneracije makule.

S druge strane, hrana visokog glikemijskog indeksa i alkoholna pića dovode do povećanja spomenutog rizika.

Preporučuje se poboljšanje kvalitete prehrane, povećan unos hrane bogate hranjivim tvarima bitnima za zdravlje oka te izbjegavanje one hrane koja izaziva oksidativno oštećenje oka kako bi se spriječilo javljanje ili napredak degeneracije makule.

Izvor: Clinical & Experimental Ophthalmology
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karotenoidi, oči, omega, Omega-3 m.k.,

Komentari