Karotenoidi

Datum objave: 02. 11. 2004.

Sezona je mrkve i bundeve – povrća koje je izrazito bogato karotenoidima, stoga upoznajmo pobliže ove vrijedne molekule.
Karotenoidi su moćne fitokemikalije koje djeluju kao antioksidansi i imaju antikarcinogena svojstva. To su pigmenti topljivi u mastima koje nalazimo u narančastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću.., a koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultravioletnim (UV) zrakama i od drugih karcinogena iz okoliša, prevenirajući stvaranje slobodnih radikala.

Postoji 600 poznatih karotenoida, a otprilike 50 ih se može naći u jestivom voću i povrću. Pet karotenoida: ?- karoten, ß-karoten, likopen, lutein i zeaksantin smatraju se antioksidansima-zvijezdama 21. stoljeća.
?- karoten se pretvara u vitamin A kada je potreban našem organizmu. Pokusi na životinjama pokazali su da ?- karoten učinkovito smanjuje učestalost nastajanja tumora i moguće je da ima deset puta jače zaštitno djelovanje na kožu, oči, jetru i pluća od ß-karotena, štiteći ih od slobodnih radikala.
Najbolji izvor ?- karotena su kuhana mrkva i bundeva, no može se uzimati i putem dodataka prehrani, jer je najčešće uvršten u smjesu karotenoida u antioksidativnim i multivitaminsko-mineralnim pripravcima.
ß- karoten se također pretvara u vitamin A kada je to potrebno i ujedno djeluje kao antioksidans. Razne studije pokazuju da ß – karoten igra važnu ulogu u prevenciji raka, inhibirajući stvaranje slobodnih radikala. Nadalje, dokazano je da pomaže u jačanju imunološkog sustava, smanjuje rizik od ateroskleroze, infarkta, moždanog udara i štiti od nastanka katarakte.
Voće i povrće žarkih boja, poput marelice, brokule, dinje, mrkve, breskve i špinata, najbogatije je ß-karotenom. Za kapsulama ß-karotena posežemo uglavnom ljeti u želji da postignemo brončani ten i očuvamo kožu od agresivnih sunčevih zraka, no uzimamo ga i u mutivitaminskim pripravcima.
Likopen je karotenoid koji nema aktivnost provitamina A (ne pretvara se u vitamin A kada je to organizmu potrebno) i ima značajno veću antioksidativnu moć nego ß-karoten. Likopen je pigment koji daje crvenu boju rajčici, lubenici, crvenom grejpu i drugom voću i povrću. Istraživanja su pokazala da inhibira rast stanica raka., štiti od kancerogenih tvari i štetnog sunčevog zračenja.
Razina likopena u krvi opada starenjem. Također, taj pigment topljiv u masti se ne apsorbira u potpunosti ukoliko se ne zagrije i pripremi s malom količinom masti (najbolje s maslinovim uljem). Upravo iz ovog razloga kuhani umak od rajčice opskrbljuje naš organizam većom količinom likopena nego sirova rajčica.

Ukoliko ne konzumirate redovito proizvode na bazi rajčice, alternativno rješenje je kapsula s 6 mg likopena dnevno.
Lutein je još jedan karotenoid koji se ne pretvara u vitamin A u organizmu, no ima impresivnu antioksidativnu aktivnost. Posebno je djelotvoran kao zaštitnik očiju i zdravog vida, "hvatač" je slobodnih radikala i štiti od degeneracije žute pjege (najčešći uzrok sljepila kod starijih ljudi).
Izvor luteina je špinat i drugo zeleno povrće, a dostupan je i u formi suplementa, najčešće u vitaminskim preparatima za zdrave oči.
Zeaksantin je karotenoid koji poput luteina štiti oči od degeneracije žute pjege inducirane slobodnim radikalima. Može poslužiti kao prevencija raznih tipova raka, "čisteći" organizam od slobodnih radikala i usporavajući rast stanica tumora.
Značajne količine zeaksantina nalaze se u biljci potočarki, lišću cikorije, kukuruzu i špinatu, no dobio je i zasluženo mjesto u smjesi karotenoida u multivitaminskim i antioksidativnim formulama - dodacima prehrani.

Pošalji prijatelju na email

Komentari