Datum objave: 06. 12. 2016.

Prema riječima znanstvenog tima sa Sveučilišta Tufts, beta – kriptoksantin (BKK) smanjuje broj i invazivnost karcinoma u miševa i staničnih modela karcinoma pluća. BKK je karotenoidni pigment koji je pretežno prisutan u biljkama, a u ovom je istraživanju proučen njegov učinak na soj miševa koji razvijaju tumor pluća kada su izloženi NNK. NNK je karcinogena tvar dobivena iz nikotina, prisutna u duhanskim proizvodima i tekućinama nekih elektroničkih cigareta.

Dva tjedna prije jednokratne visoke doze NNK i tijekom 16 tjedana nakon te doze, miševi su unosili BKK uz uobičajenu prehranu, u količini koja se može izjednačiti s unosom jedne mandarine ili jedne šalice slatkih crvenih paprika dnevno. Po završetku eksperimentalnog razdoblja u miševa hranjenih BKK zabilježen je 50 – 60% manji razvoj karcinoma u odnosu na miševe koji nisu primali BKK. Pritom je važno napomenuti kako je manji broj karcinoma razvijen u skupini koja je unosila više BKK te nisu uočene razlike u veličini ili vrsti karcinoma. Istovremeno je ispitivan učinak različitih doza BKK na uzgojene stanice karcinoma pluća čovjeka, pri čemu je uočen značajno manji kapacitet širenja i invazivnost karcinoma u usporedbi sa stanicama na koje nije primijenjen BKK.

Istraživački je tim otkrio kako BKK postiže spomenute učinke tako da zaustavlja sintezu specifičnog receptora za nikotin. Rezultati prethodnih istraživanja ukazuju na preveliku proizvodnju spomenutih receptora u plućnom tkivu uslijed izloženosti nikotinu i NNK, što posljedično vodi povećanom rastu i migraciji stanica te riziku od razvoja karcinoma. U ovom je istraživanju otkriveno kako miševi hranjeni BKK nakon izloženosti NNK nisu imali niti pola od ukupnog broja receptora za nikotin u plućnom tkivu, u odnosu na miševe s uobičajenom prehranom. Dodatni laboratorijski eksperimenti otkrili su kako BKK nije utjecao na stanice bez receptora za nikotin.

Dobiveni rezultati potvrđuju rezultate prethodno provedenih epidemioloških istraživanja, kojima je otkrivena povezanost visokog unosa BKK i nižeg rizika od karcinoma pluća u pušača u Sjevernoj Americi i Aziji. Autori zaključuju kako je hrana najbolji izvor BKK jer se njome unose i druge hranjive tvari sa sličnim ili dodatnim povoljnim učincima na zdravlje.

Izvor: Cancer Prevention Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, karotenoidi,

Komentari