Datum objave: 08. 04. 2013.

U sklopu PREDIMED studije, provedena od 2003. do 2011.godine u Španjolskoj istraživan je utjecaj mediteranske prehrane na kardiovaskularno zdravlje.

Podaci su preuzeti iz navedene studije te je promatrano na 534 ispitanika kako mediteranski način prehrane bogat djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima tijekom godine dana utječe na kardiovaskularno zdravlje. Naime, uzimajući uzorke 534 ispitanika uočeno je da dolazi do povećane razine FRAP (ferric reducing antioxidant potential) i TRAP (total radical-trapping antioxidant parameter) parametara koji ukazuju na jačinu antioksidansa. Upravo zahvaljujući navedenim parametrima uočeno je da antioksidansi iz maslinovog ulja te orašastih plodova doprinose kardiovaskularnom zdravlju u odnosu na kontrolu grupu koja je pratila nisko-masnu dijetu te time imala niže vrijednosti FRAP i TRAP parametara.

Rezultati upućuju na to da mediteranska prehrana može imati pozitivne učinke na kardiovaskularno zdravlje te su objavljeni u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

Pošalji prijatelju na email

Komentari