Datum objave: 19. 01. 2010.

Nova studija provedena na Kalifornijskom Sveučilištu u Los Angelesu nudi novu nadu u borbi protiv karcinoma dojke.

Značajnima su se pokazali rezultati kod određene vrste hormonski ovisnog karcinoma dojke. Za to je zaslužna elagična kiselina koja inhibira enzim aromatazu zaslužnu za pretvorbu androgena u estrogen. Šipak je izrazito bogat i ostalim antioksidansima poput elagitanina, punikalagina i punikalina koji su već otprije poznati kao čuvari kardiovaskularnog zdravlja.

Neke od desetak bioaktivnih komponenata koje nastaju od elagitanina su elagična kiselina, galagična kiselina, urolitin A i urolitin B. Elagitanin se pretvara u elagičnu kiselinu koja se posredstvom probavne mikroflore pretvara u urolitine. U ovoj studiji kao najsnažniji antikarcinogen se pokazao urolitin B koji je kočio rast tumorskih stanica već u dozi od 2.34 - 4.7 µmol/L.

Znanstvenici tvrde kako konzumacija šipkovog soka organizmu može osigurati do 18 µmol/L cirkulirajućih urolitina, što pozicionira ovo voće vrlo visoko na ljestvicu zdravlja. Time bi se primjena bioaktivnih šipkovih komponenata proširila s trenutnog kardiovaskularnog zdravlja, prevencije artritisa i oštećenja zglobne hrskavice i prevencije karcinoma prostate, i na prevenciju jednog od najčešćih karcinoma - karcinom dojke.

Izvor: Cancer Prevention Research, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari