Vitaminoteka

Datum objave: 31. 05. 2017.

Kanabinoidi korišteni kao dopunska terapija kod starijih osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti mogu umanjiti tremor, ukočenost i bol, zaključak je novijeg izraelskog istraživanja.

Starije stanovništvo predstavlja sve veći udio u ukupnom svjetskom stanovništvu te čini skupinu u fokusu zdravstvene skrbi. Budući da je medicinski kanabis otprije pokazao blagotvoran učinak na brojna stanja s kojima se susreće starija populacija, znanstvenici su odlučili ispitati terapeutski učinak istog unutar ove ograničene skupine populacije.

Istraživanje je primarno raspravljalo o terapeutskom učinku kanabisa na Parkinsonovu bolest. Rezultati su pokazali da su kanabinoidi, specifični spojevi kanabisa, odgovorni za terapeutski učinak zahvaljujući specifičnom djelovanju na ciljane djelove endokanabinoidnog signalizacijskog sustava (eCB). Blagotvoran učinak kanabinoida zapažen je također kod stanja demencije u obliku djelovanja na bihevioralne, agitacijske i neuropsihičke simptome.

U određenim kulturama kanabis je poznat po izazivanju intenzivnog osjećaja gladi (tzv. munchies efekt), zbog čega se smatra kako bi i on mogao biti potencijalno rješenje za malnutriciju i neuhranjenost starijih osoba. Trenutno ne postoji dovoljan broj dokaza koji podržavaju takvu hipotezu, a klinička istraživanja koja se bave takvom problematikom su iznimno rijetka.

Zaključno, kanabinoidi imaju relativno siguran sastav za korištenje kod starijih osoba, a kao učestala nuspojava zabilježena je jedino pospanost. Upravo ih to čini izrazito moćnim spojevima u medicinskoj skrbi. Iako je potvrđeno njihovo blagotvorno djelovanje kod Parkinsonove bolesti, neupitna je potreba za dodatnim istraživanjima kako bi se doznao utjecaj na ostale kliničke poremećaje karakteristične za stariju populaciju.

Izvor: IMAJ

Pošalji prijatelju na email

Komentari