Datum objave: 07. 01. 2015.

Novi rad, objavljen u časopisu The BMJ, pokušao je odgovoriti na pitanje koje su se vjerojatno zapitali mnogi zdravstveni djelatnici i pojedinci na restrikcijskim dijetama – kamo odlaze kilogrami koje gubimo tijekom mršavljenja?

Autori rada naveli su kako većina liječnika, nutricionista i kineziologa smatra da se masti tijekom mršavljenja pretvaraju u energiju i gube putem topline, no ova koncepcija nije u skladu s dobro poznatim zakonom o očuvanju mase. Stoga su iznijeli kalkulaciju koja prikazuje kako zapravo „gubimo kilograme“.

U radu su odlučili pratiti proces oksidacije masti, odnosno, produtke koji nastaju njihovim izgaranjem. Koristeći poznate biokemijske jednadžbe došli su do zaključka da za oksidaciju 10 kg masti iz masnog tkiva, pojedinci prvo trebaju „udahnuti“ 29 kg kisika. Ovih spomenutih 39 kg, završetkom procesa oksidacije, u konačnici se izlučuje u obliku 28 kg ugljikovog dioksida i 11 kg vode.

Glavnim organom „izlučivanja viška kilograma“ pokazala su se, dakle, pluća kojima se izlučuje ugljikov dioksid. Manja količina vode nastala u ovom procesu oksidacije, može se izlučiti urinom ili drugim tjelesnim tekućinama, fecesom i dahom.

Iako su istraživači do ovih rezultata došli korištenjem dobro poznatih biokemijskih koncepata, njihove kalkulacije promijenile su pogled na mršavljenje, koje bi se moglo definirati i kao unos manje količine ugljika hranom od one izdahnute ugljikovim dioksidom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari