Prema novoj meta-analizi britanskih istraživača, unos kalijevih soli može pomoći smanjiti resorpciju kostiju, tj. usporiti proces razgradnje koštanog tkiva. Primijećeno je i da visok unos kalijevih soli (bikarbonata i citrata) može značajno smanjiti izlučivanje kalcija iz organizma.
Uloga kiselinsko-bazne ravnoteže u očuvanju zdravlja kostiju još uvijek je kontroverzna, no ova meta-analiza govori u prilog potencijalnom preventivnom djelovanju alkalnih kalijevih soli na razvoj osteoporoze, koju karakterizira upravo povećana razgradnja koštanog tkiva. U analizi su obrađeni podaci 14 studija koje su se bavile ovom temom.
Kalijev bikarbonat i kalijev citrat pokazali su učinak na smanjenje izlučivanja kalcija i kiselina urinom, a zamijećen je i utjecaj na smanjenje razine telopeptida NTX, koji ukazuje na razgradnju kostiju. Zanimljivo, niti jedna od kalijevih soli nije pokazala utjecaj na proces izgradnje koštanog tkiva.
Inače, voće i povrće predstavlja hranu prirodno bogatu kalijevim solima, za koju se smatra da se može suprotstaviti „akumulaciji kiselina“ uzrokovanoj pretjeranom konzumacijom mesa i proizvoda od žitarica.
Izvor: Osteoporosis International