Datum objave: 07. 08. 2009.

Nova američka studija donosi vijesti s područja pedijatrije: možda spas od bubrežnih kamenaca leži u kaliju.

Studija je provedena na nekoliko stotina djece oboljele od epilepsije, u čiji je dvogodišnji terapijski plan kao osnovica bila uvrštena ketogena dijeta.
Ketogena dijeta podrazumijeva prehranu siromašnu ugljikohidratima, a bogatu mastima; razgradni produkt metabolizma masti su ketonska tijela. Ketoni koji se nagomilavaju u organizmu s jedne strane imaju pozitivan učinak na epileptičke napadaje – značajno ih reduciraju, dok s druge strane ostvaruju negativan učinak na bubrege, potičući stvaranje kamenaca.

Primijećeno je da se djeca koja su u borbi protiv epilepsije bila na ketogenoj dijeti dvije godine, i u tom periodu nije dolazilo do napadaja, često vraćaju na regularni prehrambeni režim nakon tog „kritičnog“ perioda te da se napadaji kasnije više ne javljaju.

Da bi se omogućilo dominaciju pozitivnih učinaka ketona, znanstvenici tvrde kako je potrebno konzumirati kalijev citrat na dnevnoj bazi. Istraživanje je pokazalo kako je dnevna doza od 2 mEq/ kg, putem alkalizacije mokraće, bila dovoljna da sedmerostruko smanji rizik od nastanka bubrežnih kamenaca!

Izvor: Pediatrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bubreg,

Komentari