Vitaminoteka

Datum objave: 13. 03. 2009.

Povećani unos kalcija i vitamina D može poboljšati razinu inzulina i pružiti zaštitu od dijabetesa, neovisno o unosu mlijeka i mliječnih proizvoda, tvrdi nova studija.

Znanstvenici su analizirali ukupni unos kalcija i vitamina D, njihovu razinu u tijelu te razinu inzulina u zdravih muškaraca i žena. Pokazalo se da muškarci s najvišom razinom vitamina D imaju 20 % nižu razinu inzulina, no slična poveznica nije primjećena kod žena. S druge strane, najviša razina kalcija se povezala s 20 % nižom razinom inzulina u žena i 17 % nižom razinom u muškaraca.

Čini se da kalcij i/ili vitamin D smanjuju izlučivanje inzulina, zaključju autori studije.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, kalcij, vitamin D,

Komentari