Datum objave: 15. 03. 2007.

Kalcij iz mliječnih proizvoda, no ne i suplementi kalcija, smanjuju razinu masnoća u krvi nakon konzumiranja obroka.

Prema danskoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, razina triglicerida u krvi bila je 17 do 19 % manja kod sudionika studije koji su konzumirali kalcij putem mliječnih proizvoda nego kod onih koji su uzimali suplemente kalcij-karbonata.

U studiji je sudjelovalo 18 osoba (prosječna dob 25,7 godina, prosječan BMI 27) koji su nasumično odabrani da konzumiraju obroke koje sadrže visok (172 mg), umjeren (84 mg) ili nizak (15 mg) sadržaj kalcija podrijetlom iz mliječnih proizvoda ili visoke količina kalcija unesenog putem suplemenata.

Rezultati su pokazali da je konzumacija obroka koji su sadržavali velike i umjerene količine kalcija rezultirala smanjenjem razine triglicerida za 17 i 19 % u usporedbi sa razinom triglicerida nakon konzumacije obroka koji su sadržavali nisku količinu kalcija iz mliječnog proizvote, te smanjenjem za 15 do 17% niža u usporedbi sa razinom triglicerina nakon uzmanja suplementa kalcija.

Istraživači vjeruju da ulogu u smanjenju razine triglicerida ima oblik kalcija koji se unosi, u mlijeku je kalcij u obliku kalcij-fostata, a suplementi osiguravaju kalcij uglavnom u obliku kalcij-karbonata.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition; March 2007, Volume 85, Number 3, Pages 678-687

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari