Datum objave: 15. 05. 2007.

Unos visokih doza kalcija i vitamina D može dovesti do znatnih oštećenja mozga u starijih osoba. Oštećeni dijelovi mozga povećavaju rizik od nastanka demencije, depresije i moždanog udara.

Znanstvenici su na 232 muškaraca i žena prosječne starosti 71 godina uočili veću pojavu oštećenih regija mozga u onih osoba koji su unosili više kalcija i vitamina D.

I druga znanstvena stanja, poput hipertenzije, može pridonijeti pojavi oštećenja mozga, što su znanstvenici uzeli u obzir.

Iako sveukupni unos masti nije bio značajan čimbenik u studiji, ipak je utvrđeno više oštećenja mozga u pojedinaca koji su konzumirali više punomasnih mliječnih proizvoda.

Kalcij je dobro poznat zbog svog pozitivnog djelovanja na zdravlje kostiju, ali on također pomaže u funkcioniranju živčanih i mišićnih stanica. Ako je unos kalcija prevelik on se taloži na stijenke krvnih žila što rezultira smanjenjem njihove elastičnosti te njihovim suženjem. Vitamin D regulirajući zadržavnaje kalcija, može dodatno povećati arterijsku kalcifikaciju. Ako do tog procesa dolazi u mozgu tada nastaju oštećenja.

Izvor: Experimental Biology 2007

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: minerali, vitamini,

Komentari