Vitaminoteka

Datum objave: 15. 09. 2010.

Nova studija otkrila je kako povećanje unosa kalcija i vitamina D može pomoći u mršavljenju.

Prosječan unos od 580 mg kalcija na dan i razina od 30 ng/mL vitamina D u krvi povezani su s gubitkom od 5,3 kilograma tijekom razdoblja od 2 godine. S druge strane, unos od 156 mg kalcija i razina od 14,5 ng/mL u krvi povezani su s gubitkom od 3,3 kg. Autori studije su na temelju rezultata istraživanja zaključili kako su viši unos kalcija i viša razina vitamina D u krvi povezani s većim gubitkom kilograma.

Uloga mlijeka i mliječnih proizvoda u procesu mršavljenja predmetom je stalnih rasprava među stručnjacima. Mnoga istraživanja ukazuju kako mlijeko i mliječni proizvodi potiču mršavljenje zahvaljujući sadržaju aktivnih sastojaka – kalcij i vitamin D, međutim to se pitanje i dalje smatra kontroverznim.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari