Datum objave: 25. 10. 2011.

Karcinom debelog crijeva jedan je od najčešćih karcinoma razvijenih zemalja, a kao jedan od najvažnijih čimbenika rizika smatra se prehrana zasićena mastima i siromašna vlaknima, tzv. zapadnjački način prehrane. Ista takva prehrana s druge je strane siromašna mineralima pa i kalcijem. Stoga se istražuje pomaže li kalcij, u kombinaciji s ostalim važnim mineralima, u sprečavanju karcinoma debelog crijeva.

Već se prije došlo do spoznaja da konzumacija voća i povrća, bogatih vlaknima ali i kalcijem i mineralima, snižava rizik od karcinoma crijeva, no mali broj ljudi se pridržava pravila od 5 dnevnih serviranja voća i povrća.

Rizik smanjuje i izbjegavanje konzumacije alkohola i pušenja, smanjenje unosa crvenog i obrađenog mesa (poput kobasica) te redovita tjelovježba.

Budući da je incidencija karcinoma debelog crijeva u porastu, a stopa izlječenja visoka ukoliko se otkrije u ranoj fazi bolesti, bitno je pridržavati se prehrambenih preporuka, a svako novo otkriće o prevenciji treba biti dobrodošlo.

Izvor: University of Michigan, SAD

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari