Datum objave: 16. 11. 2008.

Soji se pripisuju brojni dobri učinci na zdravlje, a najbolje zvuči mogućnost da soja snižava razinu kolesterola. Američki FDA je 1999. godine blagoslovio ovu tvrdnju i omogućio proizvođačima navod da 25 g proteina soje na dan, u kombinaciji s pravilnom prehranom s niskim udjelom kolesterola i zasićenih masti smanjuje rizik od bolesti srca.

Jedna od najznačajnijih studija je ona objavljena 1995. godine u glasovitom New England Journal of Medicine, a mnogi zlobno ističu kako je njen izvor financiranja bila industrija. Noviji su zaključci iz 2006. godine po kojima soja nema značajan utjecaj na HDL kolesterol te nedovoljno snižava LDL kolesterol. Brojne su i studije u korist soje koje pokazuju da ova mahunarka u kombinaciji s prehranom s manje masti, više vlakana i s fitosterolima ipak snižava kolesterol.

Zaključak: postoje dokazi da soja snižava kolesterol, ali konačna presuda još nije donesena.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, soja,

Komentari