Datum objave: 06. 04. 2015.

Novi rad objavljen u poznatom časopisu Nature, predlaže da neki rašireni prehrambeni aditivi mogu utjecati na biološke procese u organizmu te dovesti do povećanja upale i nakupljanja kilograma.

Prema navodu autorice, različite prehrambene tvrtke ulažu silna sredstva u istraživanje i razvoj kako bi osmislile prehrambene proizvode za kojima ljudi žude. Razvoj znanosti o prehrani doveo je do razvitka proizvoda koji mogu „prevariti“ okusne pupoljke te povećati apetit, pa bez obzira na dobre namjere pojedinaca, snaga volje često popušta pred takvim proizvodima.

Dijetalna osvježavajuća pića zaslađena umjetnim sladilima u radu se navode kao primjer hrane koja može „prevariti“ prirodne signale u organizmu, a još jedan primjer su i razne grickalice koje su osmišljene tako da imaju „prolaznu“ energetsku vrijednost. Drugim riječima, organizam ne registrira kalorije iz tih grickalica dok ih se konzumira, stoga se povećava vjerojatnost prejedanja.

Autorica rada, inače klinička psihologinja koja se specijalizirala za probleme povezane s tjelesnom masom, navodi da primjera hrane koja „obmanjuje“ ima još mnogo te da takve proizvode trebaizbjegavati kod pokušaja kontroliranja tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, vitkost,

Komentari