Datum objave: 08. 12. 2015.

Zatajenje srca predstavlja ozbiljan poremećaj kojeg karakterizira nemogućnost učinkovitog pumpanja krvi kako bi se zadovoljile potrebe organizma, a tipični simptomi uključuju osjećaj gubitka daha, otečene noge i umor. Osobama sa zatajenjem srca često se preporučuje zdrava prehrana i redovita tjelovježba, no za ove pacijente još nisu razvijene neke posebne preporuke. Stoga je skupina meksičkih liječnika odlučila detaljnije ispitati utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti kod zatajenja srca.

U njihovoj studiji 84 pacijenta su tijekom četiri mjeseca slijedila niskougljikohidratnu prehranu te su provodila aerobne vježbe i vježbe snage, a uspoređeni su s kontrolnom skupinom od 38 pacijenata koji nisu trebali prilagođavati svoj životni stil.

Rezultati su pokazali da su ispitanici interventne skupine, za razliku od kontrolne, znatno smanjili krvni tlak i udio ukupne vode u organizmu.

Smatra se da je niskougljikohidratana prehrana korisna za pacijente sa zatajenjem srca jer je tzv. respiratorni koeficijent proteina i masti manji od onog ugljikohidrata, što znači da je za metabolizam proteina i masti potrebno manje kisika i respiratornog napora. S druge strane, tjelovježba poboljšava funkciju krvnih žila, pa djeluje na bolju opskrbu tkiva kisikom i hranjivim tvarima.

Kod povećanja unosa proteina i masti autori su naglasili važnost biljnih izvora ovih makronutrijenata budući da je još jedno njihovo istraživanje pokazalo važnost dovoljnog unosa magnezija kod ovih pacijenata, a smatra se i da im pomaže viši unos nezasićenih masnih kiselina.

Izvor: Mexican Congress of Cardiology 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari