Lora Štrbac

Datum objave: 08. 02. 2024.

Više od milijarde ljudi diljem svijeta je pretilo. To uključuje 650 milijuna odraslih, 340 milijuna adolescenata i 39 milijuna djece. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, procjenjuje se da će oko 167 milijuna odraslih i djece do 2025. godine imati probleme sa zdravljem zbog prekomjerne tjelesne mase ili pretilosti.

Jedno istraživanje provedeno u Iranu pokazuje da su komplikacije povezane s pretilošću povezane s povećanom razinom reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) i oksidativnim stresom. To dovodi do neravnoteže u tijelu i stvara upalno okruženje koje utječe na metaboličke procese, što može negativno utjecati na fiziološke funkcije.

U tom kontekstu, istraživači predlažu konzumaciju zelenog čaja, koji je bogat polifenolima poput EGCG i drugih katehina. Ovi spojevi imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, te mogu pomoći povećanju aktivnosti antioksidativnih enzima, čime se tijelo štiti od različitih vrsta oksidativnog stresa i bolesti povezanih s upalom.

Nova studija, koju je vodilo Teheransko sveučilište medicinskih znanosti, imala je za cilj istražiti utjecaj ekstrakta zelenog čaja na tijelo. Istraživači su pregledali 59 studija s ukupno 3802 sudionika, koristeći podatke dobivene pretragom baza podataka poput PubMed-a, ISI Web of Science-a i Scopus, do srpnja 2022. Ovo istraživanje obuhvatilo je analizu tjelesne mase, udjela tjelesne masti, masne mase, indeksa tjelesne mase, opsega struka, hormona povezanih s pretilošću (leptin, adiponektin, grelin) te oksidativni stres, uključujući i ukupni antioksidativni kapacitet.

Rezultati pregleda pokazali su da konzumacija ekstrakta zelenog čaja značajno smanjuje tjelesnu masu, indeks tjelesne mase, udio tjelesne masti i oksidativni stres, dok istovremeno povećava ukupni antioksidativni kapacitet i razinu adiponektina.

Međutim, nije imala značajan utjecaj na masnu masu, opseg struka, leptin i grelin, tj. nije značajno utjecala na regulaciju apetita. Stoga se smatra da optimalna doza ekstrakta zelenog čaja može smanjiti čimbenike rizika za razvoj srčano-žilnih bolesti.

Analiza podskupina otkrila je manje razlike u spolu i dobi, ali je također otkrila da su se tjelesna masa, indeks tjelesne mase, udio tjelesne masti i masna masa značajno smanjili kod sudionika mlađih od 50 godina u usporedbi sa starijim osobama. Osim toga, pokazalo se da je doza ispod 1000 mg/dan dovoljna za postizanje zdravstvenih prednosti pripisanih zelenom čaju.

Na temelju ovih rezultata, istraživači zaključuju da ekstrakt zelenog čaja ima potencijalna svojstva u borbi protiv pretilosti te pozitivno djeluje na sastav tijela, hormone povezane s pretilošću i oksidativni stres.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pretilost, Zeleni čaj,

Komentari