Ela Lučić

Datum objave: 07. 06. 2021.

Nisu svi proizvodi od brusnice jednaki, a poznavanje preciznog profila proantocijanidina neophodno je za predviđanje njihovih bioloških učinaka, pokazalo je novo istraživanje.

Uloga brusnice u inhibiciji razvoja infekcija mokraćnog sustava jedna je od glavnih zdravstvenih indikacija za suvremenu upotrebu ove namirnice. Međutim, stručnjaci su zaključili kako su dokazi za njenu primjenu u tu svrhu ograničeni i nedosljedni. Naime, još uvijek postoji određena neizvjesnost oko učinkovitosti brusnice jer pojedina istraživanja nisu bila dovoljno kvalitetno provedena.

Znanstvenici su u ovoj studiji usporedili dva različita proizvoda od brusnice koji odražavaju ono što se danas može naći na tržištu. Jedan je ekstrakt bio dobiven iz soka brusnice, dok je drugi proizvod dobiven iz cijelih brusnica. Dodaci prehrani koji sadrže brusnicu obično se izrađuju od različitih komponenti voća i mogu se sastojati od cijele sušene brusnice, sušenog ekstrakta, suhe komine koja ostaje nakon postupka proizvodnje soka ili raznih mješavina. Znanstvenici su posebno promatrali vezu između antiadhezijske aktivnosti proizvoda i njihovog preciznog profila proantocijanidina (PAC, engl. Proanthocyanidin).

Proizvodi od brusnice utječu na infekciju mokraćnog sustava na način da sprečavaju prijanjanje štetnih bakterija na stijenke mokraćnog sustava i formiranje bakterijskih kolonija. Autori studije analizirali su topive i netopive profile proantocijanidina svakog ekstrakta i usporedili ih s vlastitom analizom uzoraka smrznutih brusnica. Naime, PAC profil određuje antiadhezijsku aktivnost. Ukupno 20 sudionika uzimalo je dva dodatka prehrani, uzastopno tijekom 7 dana (s razdobljem ispiranja između njih), a za to vrijeme davali su uzorke urina na analizu.

Istraživači su otkrili kako proizvod dobiven iz soka brusnice pokazuje bolju antiadhezijsku aktivnost od proizvoda dobivenog iz mješavine cijele brusnice.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako vrsta komponente brusnice koja se koristi za formuliranje dodataka prehrani ima izravan utjecaj na in vitro i ex vivo bakterijsku antiadhezijsku aktivnost. U konačnici, to bi moglo utjecati na kliničku učinkovitost proizvoda za prevenciju infekcija mokraćnog sustava, zaključuju autori studije.

Izvor: Journal of Dietary Supplements

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brusnice, proantocijanidini, sok,

Komentari