Lora Štrbac

Datum objave: 12. 10. 2023.

Za mnoge žene širom svijeta, menstrualna bol i endometrioza predstavljaju ozbiljan izazov. Svaka četvrta žena suočava se s dugotrajnom boli u zdjelici koja često prati endometriozu. Uobičajeno se za ublažavanje spomenutih bolova koriste se analgetici. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da bi određeni vitamini mogli predstavljati obećavajuću alternativu za smanjenje ovih bolnih simptoma.

Endometrioza je stanje koja pogađa više od 176 milijuna žena diljem svijeta. Nažalost, za mnoge od njih, endometrioza još uvijek ostaje nedijagnosticirana i neliječena, čime se s vremenom povećava rizik od različitih komplikacija i nepoželjnih posljedica. Ovu kroničnu bolest karakterizira pojava tkiva sluznice maternice, poznatog kao endometrij, na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice.

Istraživači su pregledali 13 znanstvenih radova nakon temeljnog odabira između 4420 članaka dostupnih u elektroničkoj bazi podataka od početka ožujka 2023. Njihov je glavni cilj bio istražiti utjecaj vitamina u obliku dodataka prehrani na kroničnu  bol u zdjelici kod žena s endometriozom te na smanjenje bolova tijekom menstruacije (dismenoreja) i bolnih spolnih odnosa (dispareunija) povezanih s endometriozom. Također su se dodatno bavili učinkom dodataka vitamina na pokazatelje perifernog oksidativnog stresa kod endometrioze. Oksidativni stres je proces u tijelu u kojem se povećava prisutnost slobodnih radikala, što može pridonijeti upalnim procesima i boli. Stoga je važno procijeniti kako dodaci vitamina mogu utjecati na ove pokazatelje kod žene s endometriozom.

Rezultati pregleda su pokazali da dodatak vitamina E, bilo samostalno ili u kombinaciji s vitaminom C, pozitivno utječe na poboljšanje kliničke boli u zdjelici kod žena s endometriozom. Za bolnu menstruaciju (dismenoreju), različiti vitaminski dodaci, uključujući vitamine C, D i E, značajno su umanjili bol.

Što se tiče bolnih spolnih odnosa (dispareunije), kombinacija vitamina C i E je donijela značajno olakšanje, dok nije bilo razlike u usporedbi s kombinacijom placeba i vitamina D ili samim vitaminom E.

Ovi rezultati pokazuju da uzimanje antioksidansa u obliku dodataka prehrani, uključujući vitamine E i C, može smanjiti ili inhibirati upalne markere koji mogu doprinijeti oslobađanju molekula odgovornih za bol. S obzirom na ove spoznaje, istraživači su zaključili da dodatak vitamina s antioksidativnim djelovanjem u prehranu može biti učinkovita strategija za smanjenje boli i upalnih markera povezanih s endometriozom. Stoga se ovakva terapija može smatrati alternativnim pristupom liječenju, bilo samostalno ili u kombinaciji s drugim metodama za olakšanje boli poveze s endometriozom.

Izvor: Reproductive Biology and Endocrinology

Pošalji prijatelju na email

Komentari