Datum objave: 06. 06. 2011.

Nova studija objavljena u časopisu FASEB Journal istraživala je umjeren deficit vitamina K i selena kako bi utvrdila kako šteta akumulirana dugoročnim gubitkom vitamina i minerala, uzrokuje razvoj bolesti povezanih sa starenjem.

Istraživači su testirali jesu li proteini ovisni o selenu, koji su s evolucijskog stajališta esencijalni, otporniji na deficit selena od onih manje esencijalnih proteina. Pri tome su otkrili zanimljiv, visoko sofisticiran splet mehanizama na razini staničnog tkiva koji, u stanju ograničenosti selena, štiti esencijalne o selenu ovisne proteine i to na račun neesencijalnih proteina. Također su utvrdili da mutacije o selenu ovisnih proteina rezultiraju karakteristikama koje su zajedničke i bolestima povezanima sa starenjem uključujući karcinome, bolesti srca te gubitak imunološke i moždane funkcije.

Rezultati predlažu da bi se pri istraživanju veze između deficita vitamina i minerala te bolesti povezanih sa starenjem trebalo fokusirati na proteine ovisne o mineralima i mineralima koji s evolucijskog stajališta nisu esencijalni.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: minerali, vitamini,

Komentari