Lora Štrbac

Datum objave: 29. 02. 2024.

Parkinsonova bolest utječe na milijune ljudi diljem svijeta, a s obzirom na starenje stanovništva, očekuje se da će se broj oboljelih udvostručiti u iduća dva desetljeća.

Ova bolest uzrokuje gubitak određenih vrsta stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin. Istovremeno, dolazi do stvaranja abnormalnih nakupina tvari nazvanih Lewyjeva tijela u važnom dijelu mozga, a tu su i određene proteinske strukture poput alfa-sinekleina. Ove promjene u mozgu često prate upalne reakcije, povećanu količinu oksidativnog stresa te probleme s funkcijom mitohondrija, koje su "energetske tvornice" stanica. Svi ovi procesi zajedno doprinose simptomima i progresiji Parkinsonove bolesti.

Dopaminergički neuroni su posebno osjetljivi na oksidativni stres, a antioksidansi, uključujući one u hrani, prepoznati su kao potencijalno neuroprotektivni u borbi protiv Parkinsonove bolesti. Vitamin E, ključan antioksidans koji sprječava peroksidaciju lipida, pokazao se važnim kod Parkinsonove bolesti. Stoga, održavanje adekvatnog unosa vitamina E putem prehrane može biti ključno za smanjenje rizika od ove bolesti.

Nova studija je analizirala podatke prikupljene iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani (NHANES) od 2009. do 2018. godine, u kojem je sudjelovalo 13 340 sudionika starijih od 40 godina, oboljelih od Parkinsonove bolesti, koji su koristili dodatke vitamina E.

Rezultati su pokazali da je veći unos vitamina E bio povezan s manjim rizikom od Parkinsonove bolesti, uz dodatno otkriće da dob može utjecati na tu povezanost.

Stoga, znanstvenici zaključuju da povećani unos vitamina E može doprinijeti smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti u određenoj mjeri. Nadalje, pozivaju na daljnja istraživanja kako bi se temeljitije razumjeli mehanizmi djelovanja vitamina E i razmotrila mogućnost njegove primjene kao preventivne strategije protiv Parkinsonove bolesti.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Parkinsonova bolest, vitamin E,

Komentari