Datum objave: 27. 01. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Gut, doprinijelo je boljem razumijevanju već prije utvrđene veze između poželjnog statusa vitamina D i nižeg rizika od kolorektalnog karcinoma. Pokazalo je da je jedan od mehanizama djelovanja vitamina D vjerojatno poticanje aktivacije T-limfocita, stanica imunološkog sustava koje mogu prepoznati i uništiti tumorske stanice.

U analizi su korišteni podaci dvaju opsežnih epidemioloških istraživanja unutar koji je identificirano 318 slučajeva kolorektalnog karcinoma.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su na početku istraživanja, dok još nisu razvili karcinom, imali bolji status vitamina D u organizmu, kasnije imali znatno manju vjerojatnost razvoja kolorektalnog karcinoma prožetog velikim brojem T-limfocita. Veza između statusa vitamina D i učestalosti tipa kolorektalnog karcinoma u kojeg T-limfociti ne mogu prodrijeti, nije utvrđena.

Autori istraživanja su, stoga, zaključili kako već utvrđeno pozitivno djelovanje vitamina D na stanice imunološkog sustava vjerojatno ima značaj i u borbi protiv karcinoma jer potencijalno poboljšava prirodnu obranu od određenih vrsta tumora.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari