Datum objave: 26. 07. 2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, primijećeno je da vegetarijanska prehrana, posebice ona bogata cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem, orašastim plodovima i mahunarkama, može znatno sniziti rizik od dijabetesa.

Povezanost vegetarijanske prehrane i nižeg rizika od dijabetesa već je otprije poznata, no navedeno istraživanje jedno je od rijetkih koje je ispitalo razlike između uravnotežene i neuravnotežene vegetarijanske prehrane, kao i potencijalan učinak smanjenja unosa hrane životinjskog porijekla u prehrani.

Istraživanje je bilo provedeno na uzorku od preko 200 000 odraslih muškaraca i žena koji su bili praćeni više od 20 godina.

Analiza podataka o načinu života i zdravstvenom stanju ispitanika pokazala je da je vegetarijanska prehrana povezana s 20 % nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Vegetarijanci koji su imali uravnoteženu prehranu, pokazali su čak 34 % niži rizik, dok su vegetarijanci koji su unosili mnogo rafiniranih žitarica i šećerom zaslađenih pića imali 16 % veći rizik od razvoja dijabetesa.

Sa znatnim smanjenjem rizika od dijabetesa povezanim se pokazalo već i malo smanjenje unosa hrane životinjskog porijekla – primjerice, smanjenje dnevnog unosa sa 5 do 6 serviranja na 4 serviranja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari