Ela Lučić

Datum objave: 13. 09. 2022.

Prema rezultatima novog istraživanja, žene koje slijede vegetarijansku prehranu izložene su većem riziku od prijeloma kuka. Iako autori studije naglašavaju kako nije svaki vegetarijanski način prehrane jednake nutritivne kvalitete, mogu se primijetiti neke zajedničke karakteristike koje bi mogle pridonijeti ovom povećanom riziku.

Znanstvenici su uspoređivali rizik od prijeloma kuka među ženama u dobi od 35 do 69 godina koje su opisane kao povremeni mesojedi, pesketarijanci, vegetarijanci ili mesojedi (meso konzumiraju najmanje pet puta tjedno).

Među 26 318 žena, uočena su 822 slučaja prijeloma kuka tijekom otprilike 20 godina, što predstavlja nešto više od 3% uzorka populacije. Nakon prilagodbe čimbenika kao što su pušenje i dob, ispitanice koje su slijedile vegetarijansku prehranu bile su jedina skupina s povećanim rizikom od prijeloma kuka, zaključili su stručnjaci.

Zabrinjavajuće je to što su primijetili kako osobe koje slijede vegetarijansku prehranu često imaju manji unos hranjivih tvari povezanih sa zdravljem kostiju i mišića. Hranjive tvari kao što su proteini i kalcij općenito su zastupljenije u mesu i drugim proizvodima životinjskog podrijetla nego u biljnim namirnicama. Nizak unos navedenih hranjivih tvari može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i manje mišićne mase, što može učiniti osobu osjetljivijom na rizik od prijeloma kuka, tvrde znanstvenici.

Vegetarijanski način prehrane često se smatra zdravijom i održivijom opcijom od prehrane koja se temelji na namirnicama životinjskog porijekla. Postojeći dokazi povezuju pridržavanje vegetarijanske prehrane sa smanjenim rizikom od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i karcinom, u usporedbi s prehranom svejeda.

Smanjena konzumacija mesa također je povezana s pozitivnim djelovanjem na klimatske promjene i smanjenjem ugljičnog otiska hrane. Stoga, znanstvenici vjeruju kako razumijevanje rizika prijeloma kuka kod vegetarijanaca postaje sve važnija stavka javnog zdravlja. Naime, prijelom kuka globalni je zdravstveni problem s visokim ekonomskim troškovima koji uzrokuje gubitak neovisnosti, smanjuje kvalitetu života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema. Rezultati ove studije vrlo su važni jer pomažu u razumijevanju potencijalnog rizika koji bi pridržavanje vegetarijanske prehrane dugoročno moglo predstavljati, ističu autori. Također, daju uvid u rješenja kojima bi se mogli umanjiti potencijalni rizici.

Osim povećanog rizika od prijeloma kuka kod vegetarijanaca, uočen je još jedan zanimljiv trend. Znanstvenici su otkrili kako je prosječni indeks tjelesne mase među vegetarijancima nešto niži od prosjeka u osoba koje redovito konzumiraju meso. Rezultati prethodno provedenih istraživanja pokazali su vezu između niskog indeksa tjelesne mase i visokog rizika od prijeloma kuka. Niži indeks tjelesne mase može značiti da osobe imaju premalu tjelesnu masu, što može značiti lošije zdravlje kostiju i mišića te veći rizik od prijeloma kuka. Međutim, potrebno je provesti veći broj istraživanja kako bi se utvrdila povezanost indeksa tjelesne mase i rizika od prijeloma kuka kod vegetarijanaca.

Izvor: BMC Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari