Ela Lučić

Datum objave: 25. 08. 2022.

Prema rezultatima nove studije, fermentacija prehrambenih vlakana u crijevima potiče proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina (SCFA, engl. Short Chain Fatty Acids), posebice butirata, što može poboljšati funkciju barijere kože i spriječiti razvoj atopijskog dermatitisa.

Znanstvenici su osmislili eksperimentalni model za izazivanje disfunkcije kožne barijere i senzibilizacije na alergene kod miševa kroz opetovano izlaganje alergenima grinja iz kućne prašine.

Epidermis, vanjski sloj kože, sastoji se od keratinocita koji proizvode strukturne proteine i lipide kako bi se spriječile genetske mutacije i ulazak spojeva iz okoliša u kožu, kao što su zagađivači, alergeni i mikroorganizmi. Naime, osjetljivost na alergije ovisi o integritetu kožne barijere. Kada je ona oštećena, postoji veća vjerojatnost kako će alergeni prodrijeti kroz kožu te izazvati atopijski dermatitis. Ovo stanje javlja se u ranom djetinjstvu i pospješuje pojavu alergija na hranu, alergijskog rinitisa i astme u kasnijoj životnoj dobi.

Postojeći dokazi ukazuju na to da su alergije u djetinjstvu uzrokovane niskim razinama SCFA dobivenih iz prehrambenih vlakana, a posebno butirata koji jača kožnu barijeru. Promjene u okolišu i načinu života mogle bi uzrokovati disfunkciju epitelne barijere, što dovodi do učestalijeg ulaska alergena na površine sluznice, sustavne senzibilizacije na alergene i konačno do razvoja alergijskih bolesti. Poznato je kako prehrambena vlakna i SCFA moduliraju imunosni odgovor na upalne procese i potiču metabolizam keratinocita, iako je znanje o njihovom utjecaju na odgovore neovisne o imunitetu ograničeno. U ovoj studiji, znanstvenici su pretpostavili kako nizak unos vlakana potiče disfunkciju kožne barijere i sklonost senzibilizaciji na alergene u ranoj dobi.

Kod miševa koji su bili podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti uočena je brža diferencijacija epidermalnih keratinocita i poboljšanje u sintezi ključnih strukturnih proteina i lipida, što je dovelo do jačanja vanjskog sloja kože, navode autori studije.

Jednaki rezultati uočeni su kod miševa podvrgnutih prehrani s niskim udjelom masti s dodatkom butirata. Nadalje, kod miševa koji su bili podvrgnuti prehrani s niskim udjelom vlakana uz dodatak SCFA, uočena su poboljšanja slična onima zabilježenih kod miševa podvrgnutih prehrani s visokim udjelom masti, te se uglavnom pripisuju prisutnosti butirata.

Autori studije zaključili su da dobiveni rezultati pokazuju kako je konzumacija prehrambenih vlakana i SCFA ključna u održavanju integriteta kožne barijere i sprječavanja preosjetljivosti na alergene.

Izvor: Mucosal Immunology

Pošalji prijatelju na email

Komentari