Ela Lučić

Datum objave: 24. 05. 2021.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako je unos kofeina 30 minuta prije vježbanja povećao brzinu sagorijevanja masti tijekom aerobnih vježbi

Istraživači kao moguće objašnjenje ističu poboljšanje mobilizacije masnih kiselina i blokiranje receptora, što može utjecati na sportaše koji kofein koriste kao ergogeno sredstvo tijekom jutarnjeg treninga ili natjecanja.

Znanstvenici su u studiju uključili 15 muškaraca prosječne dobi 32 godine. Zamoljeni su da u četiri zasebna navrata izvrše biciklistički test svakih sedam dana. Ispitanici su uzimali 3 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase ili placebo u 8:00 i 17:00  sati. Standardizirani su svi uvjeti ispitivanja, poput vremena koje je proteklo od posljednjeg obroka, tjelesne aktivnosti ili konzumacije stimulativnih tvari, a oksidacija masti tijekom vježbanja izračunata je u skladu s tim.

Rezultati su otkrili kako su maksimalna brzina oksidacije masti, intenzitet vježbanja koji ju je izazvao i maksimalni unos kisika bili znatno veći poslijepodne nego ujutro.

U usporedbi s placebom, uzimanje kofeina također je utjecalo na povećanje srednje vrijednosti maksimalne brzine oksidacije masti za 10,7% ujutro, a poslijepodne za prosječno 29%. Dodatno, rezultati su pokazali kako je uzimanje kofeina rezultiralo povećanjem srednje vrijednosti intenziteta vježbanja koje je izazvalo maksimalnu brzinu oksidacije masti za 11,1% ujutro i za 13,1% poslijepodne.

Znanstvenici navode kako je ovim istraživanjem potvrđeno postojanje dnevnih varijacija oksidacije masti tijekom vježbanja, a vrijednosti su bile veće poslijepodne nego ujutro, za jednako vrijeme gladovanja.

Kombinacija akutnog unosa kofeina i vježbanja umjerenim intenzitetom u popodnevnim satima čini se najboljom opcijom za pojedince koji žele povećati potrošnju masti tijekom kontinuiranog aerobnog vježbanja, zaključuju autori studije. Ostaje istražiti hoće li veće doze kofeina izazvati veće učinke na oksidaciju masti i dodatno poboljšati izdržljivost sportaša.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari