Datum objave: 29. 08. 2011.

Osobna percepcija hrane koju jedemo utječe na osjećaj gladi i sitosti, objavili su znanstvenici.

Naime, provedeno je ispitivanje na 46 zdravih muškaraca i žena, koji su konzumirali dvije vrste mliječnih napitaka, energetske vrijednosti od 620 kcal i 140 kcal. Ispitanici su morali ocijeniti okus i odrediti o kojem se napitku radi. Također su morali zabilježiti subjektivni osjećaj sitosti nakon uzimanja napitaka. Fiziološki osjećaj sitosti analiziran je promjenama hormona grelina u uzorcima krvi, čije se koncentracije povećavaju tijekom gladi, a snizuju s uzimanjem hrane.

Ono što ispitanici nisu znali je da su obje vrste mliječnih napitaka sadržavale 380 kcal. Dok su ispitanici pili napitak za kojeg su vjerovali da ima 620 kcal, zabilježili su veći osjećaj sitosti, što se očitovalo i na značajnije sniženje razine grelina u krvi. U usporedbi s time, pijenjem napitka od 140 kcal, došlo je do manjeg odgovora grelina. Navedeno ukazuje da su, uzimanjem potpuno identičnih napitaka/hrane, vlastite percepcije o tome što se konzumiralo, utjecale su na osjećaj sitosti.

Ovi rezultati ističu značajnu ulogu grelina u održavanju tjelesne mase. Do sada se znalo da su koncentracije grelina povezane s uzimanjem hrane, no rezultati ovog istraživanja ipak ističu da ta povezanost želudac-mozak nije baš jednoznačna, stoga su potrebna daljnja istraživanja o ulozi našeg uma u regulaciji apetita.

Izvor: Health Psychology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari