Datum objave: 27. 02. 2014.

Dosadašnje studije upućuju da unosom određene vrste hrane djelujemo na način obrade informacija u mozgu te time ubrzavamo reakcije tijela. Nizozemska grupa znanstvenika vođena poslovicom „Ono si što jedeš“, odlučila je ispitati postoje li namirnice koje mjerljivo utječu na brzinu reakcije organizma.

Prema njihovom istraživanju, neke od takvih namirnica su špinat, jaja, mahune i soja zahvaljujući aminokiselini tirozin koju sadrže. Istraživanje je provedeno na ispitanicima koji su bili podvrgnuti testovima tijekom kojih je mjerena brzina njihovih reakcija na način da je prije testiranja dio ispitanika popio sok od naranče koji je sadržavao tirozin dok je drugi dio dobio placebo. Rezultati su pokazali kako su reakcije onih ispitanika koji su unijeli tirozin bile značajno brže od reakcija ispitanika koji nisu. Znanstvenici objašnjavaju da je uzrok tome aminokiselina tirozin koja sudjeluje u sintezi hormona dopamina ključnog za bolje funkcioniranje mozga.

Autori studije istaknuli su kako saznanja poput ovih mogu, među ostalim, pridonijeti i sigurnosti u prometu, a dodaci prehrani ili hrana bogata tirozinom predstavljaju jeftin i siguran način poboljšanja funkcioniranja mozga.

Studija je objavljena u časopisu Neuropsychologia.

Pošalji prijatelju na email

Komentari