Datum objave: 03. 06. 2016.

Prema podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO), od berbe voća i povrća pa do njihove konzumacije propadne više od polovice ove lako pokvarljive hrane. No, stručnjaci s poznatog američkog Sveučilišta Tufts u novom istraživanju su pokazali da bi u djelomičnom smanjenju gubitaka mogla pomoći – svila.

Naime, svila je posebna po tome što predstavlja vrlo čvrst prirodni materijal. Za netopljivi protein svile – fibroin, karakteristično je da može odlično stabilizirati i očuvati druge materijale, a uz to je u potpunosti biorazgradiv i biokompatibilan (neškodljiv za živu okolinu). U istraživanju je na svježe ubrane jagode posebnim metodama nanesena okom nevidljiva prevlaka fibroina različitih debljina – od 27 do 35 μm. Jagode su potom skladištene na sobnoj temperaturi uz jagode koje nisu bile presvučene svilom.

Nakon sedam dana primijećeno je da su jagode s prevlakom fibroina ostale sočne i čvrste na dodir, dok su one bez prevlake bile smežurane i nekarakteristične boje. Pokazalo se da svilena prevlaka, bez utjecaja na teksturu, usporava izmjenu kisika i ugljikovog dioksida u voću i povrću te na taj način usporava njegovo propadanje.

Prevlake s fibroinom mogle bi se koristiti i kako bi se voću i povrću dodalo terapijsko djelovanje, budući da bi se u njih mogle dodati i razne ljekovite tvari.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari