Datum objave: 05. 08. 2016.

Zdravstvene koristi konzumacije čokolade odavno su poznate. No, najveći problem kod ove, mnogima omiljene slastice je visoka energetska vrijednost za koju je uglavnom zaslužan visoki udio masti, prije svega iz kakaovog maslaca.

Razlog zašto čokolada treba imati visoki udio – oko 40 % masti, leži u proizvodnom procesu. Naime, prije lijevanja u kalupe rastaljena čokolada putuje cijevima industrijskih pogona. Budući da tehnološki predstavlja komadiće kakaove mase raspršene u kakaovom maslacu, niži udio masti u rastaljenoj čokoladi uzrokovao bi česta „začepljenja“ transportnih cijevi. Međutim, skupina fizičara iz Philadelphije u novom istraživanju pokazala je da se ovom problemu može doskočiti i proizvesti čokolada s nižim udjelom masti.

U istraživanju su testirali elektrificirana sita postavljena u cijevi kroz koje prolazi čokolada. Kada sitni komadići kakaove mase prođu kroz sito, zapazili su da dožive električni šok, stanje se te se počnu ponašati poput magnetnih pločica koje se nižu u duge lance. Ove promjene pokazale su učinak na svojstva tekuće čokolade koja tada postaje manje viskozna i lakše teče. Zbog navedenog, udio masti u čokoladi istraživači su uspjeli smanjiti na samo 28 %.

Iako se s ovom tvrdnjom mnogi stručnjaci ne bi složili, autori istraživanja navode kako je čokolada s nižim udjelom masti čak ukusnija od uobičajenih varijanti. U istraživanju, doduše, nisu objektivno ispitali okus čokolade s manje masti, no čini se da bi na tržište uskoro mogle doći ove „zdravije“ slastice.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari